Vasile Paraschiv OM

vasileparaschiv

Născut într-o dimineaţă de aprilie 1928, într-o familie de ţărani săraci dintr-un sătuc pierdut pe şoseaua care leagă Bucureştii de Alexandria. La 12 ani, pe el şoseaua asta l-a dus în Capitală. Plecase să-şi câştige existenţa.

A muncit ca băiat de prăvălie, a fost exploatat. Aşa l-a prins comunismul. A cunoscut un sindicalist, activist al PCR, care i-a făcut dreptate într-o dispută cu patronii. Şi a început să creadă. În ’46 a intrat în partid. Din convingere.

În ’49, fiind în armată, a fost selectat şi trimis la Academia Militară din Bucureşti. A plecat cu o carte de-a lui Lucreţiu Pătrăşcanu în geamantan. O carte a unui proscris. A fost trimis înapoi la Şcoala de ofiţeri de transmisiuni. A absolvit şi a fost repartizat la Ploieşti. A vrut să se căsătorească. Dar, exact ca într-un roman de Orwell, partidul n-a apreciat originea „nesănătoasă“ a iubitei sale. A trebuit să renunţe la această dragoste. A cunoscut o altă fată, simplă, copil de muncitori, de care s-a îndrăgostit, cu care s-a căsătorit şi care i-a fost mereu alături. Partidul luase însă hotărârea să fie dat afară din armată.

În ’71, Paraschiv a conceput şi a expediat pe adresa Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR) 11 propuneri pentru democratizarea vieţii sindicale. A fost prima iniţiativă de acest tip făcută de un muncitor român! Paraschiv asculta Europa Liberă şi trimitea epistole pe adresa postului. De fiecare dată, urmarea era aceeaşi: îl internau printre oamenii cu probleme psihice.
A devenit şi mai periculos când s-a alăturat mişcării iniţiate de Paul Goma pentru apărarea drepturilor omului, în februarie ’77. A fost săltat chiar din casa scriitorului. Semnase scrisoarea trimisă la Conferinţa post-Helsinki de la Belgrad. Epistolă care a ajuns la Paris, dându-i o notorietate internaţională.

În toamna lui ’77 a cerut paşaport, pe care l-a primit în 24 de ore. Securitatea spera să nu se mai întoarcă. Dar el avea alte planuri. A mers la Paris, unde a luat legătura cu sindicatele franceze, le-a expus problemele muncitorilor români şi a vorbit liber despre folosirea psihiatriei ca armă politică în Republica Socialistă România. A făcut o contraexpertiză cu doctori renumiţi din Franţa. Nu era bolnav mintal. Avea o altă „nebunie“: nu suporta nedreptăţile comise de PCR. La Paris, l-a găzduit Eugen Ionescu.

După ce Europa Liberă a relatat despre acţiunile sale din străinătate, a ajuns şi mai detestat. Iniţial, i s-a interzis întoarcerea în ţară, însă Paraschiv a insistat până l-au reprimit.

În 1979 s-a născut ideea constituirii unui sindicat liber, apărută în urma discuţiilor dintre medicul Ionel Cană şi preotul Gheorghe Calciu-Dumitreasa. Economistul Gheorghe Braşoveanu a grăbit declararea de constituire a SLOMR (Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din România). Această declaraţie a fost citită la Europa Liberă, alături de adresele şi numerele de telefon ale lui Braşoveanu şi Cană. Paraschiv a fost printre primii care au aderat. SLOMR a apărut pe 5 martie.

Pe 8, Paraschiv deja citea declaraţia în întreprinderea unde lucra. Chiar în acea zi a fost săltat şi agresat de securişti. A scăpat însă de puşcărie. Nu se ştie câţi membri a avut SLOMR, dar mişcarea a fost anihilată rapid. Cană şi Braşoveanu au fost condamnaţi la cinci, respectiv trei ani de închisoare. Preotul Calciu, scriitorul Goma şi muncitorul Paraschiv au fost printre cei mai cunoscuţi disidenţi dintre români, înainte de „valul al doilea“, condus de Doina Cornea.

Luptatorul anticomunist Vasile Paraschiv a refuzat distinctia Steaua Romaniei in grad de cavaler, pe care i-o inmanase presedintele Traian Basescu, mentionand ca refuza primirea acesteia „de la un comunist la fel ca toti ceilalti care ne-au condus tara de la Revolutie.

Video

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

2 răspunsuri to “Vasile Paraschiv OM”

RSS Feed for Radupress’s Weblog Comments RSS Feed

auzi l-ai publicat numai pentru ca a refuzat steaua romaniei de la basescu. Basescu a spus scurt: „Nu eu o ofer ci Presedintele ROMANIEI” Poate veniti dvs. la putere si ii dati steaua romaniei. Sanatate

Mariana , la mulţi ani !


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: