Marea ceopârţeală administrativa marca PDL

Posted on iunie 13, 2011. Filed under: Adrian Nastase, autonomie, Basescu, Bruxelles, Bucuresti, Crin Antonescu, criza, democraţie, economia, educatie, guvern, ion iliescu, justitie, media, politica, Realitatea, Regionalizare, Tariceanu, Uniunea Europeana, ziare | Etichete:, , , , , , , , , , , , , , |

După Marea Unire din 1918, Bucureştiul a impus vechea organizare a Regatului şi adoptarea judeţelor ca unităţi administrative în Transilvania.

comuniştii au preluat modelul sovietic al regiunilor şi raioanelor

iar dupa 1952 pana in 1956            Tot în perioada 1952-1956 a fost introdusă Regiunea Autonomă Maghiară, desfiinţată în 1968 de Nicolae Ceauşescu. El a revenit la tradiţia judeţelor ca un semnal de desprindere faţă de Moscova.

   Preşedintele Traian Băsescu a cerut săptămâna trecută Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă a ţării prin înlocuirea celor 41 de judeţe cu opt judeţe mari sau şapte judeţe şi municipiul Bucureşti. În cadrul şedinţei de guvern de miercuri la care a participat, şeful statului a arătat că nu se poate realiza o dezvoltare raţională a României cu unităţi administrative atât de mici precum actualele judeţe, el precizând că derularea proiectelor cu fonduri europene pe această structură înseamnă utilizarea ineficientă a banilor. Vineri, Băsescu a chemat partidele la consultări la 21 iunie pe marginea acestui proiect, subliniind că le propune liderilor politici ca, până la alegerile locale din 2012, să se ajungă la un stadiu de implementare a noii organizări teritoriale.
  • Cele opt mega-judete s-ar putea usor transforma in noua judete plus Zona Metropolitana Bucuresti  respectiv sa apara din nou pe harta un nou mega-judet de data asta maghear cumuland Muresul Harghita si Covasna drept in mijlocul Ardealului.

Care vor fi consecintele noii organizari administrativ teritoriale :

 • Procesul de regionalizare de comasare de formare a unor unitati administrativ teritoriale mai cuprinzatoare este unul pozitiv impus de procesul de globalizare de integrare mai rapida in Uniunea Europeana dar va avea consecinte importante asupra societatii romanesti:
 1. Va duce la concentrarea puternica a resurselor materiale si umane in cele zece capitale ale noilor provincii ducand la dezvoltarea rapida a acestora.
 2. Va duce la stagnarea sau chiar decaderea celorlalte orase si municipii care se vor vedea nevoite sa se descurce cu fonduri mai putine nemaiputand sa acceseze direct aceste fonduri ramanand la cheremul puterilor regionale.
 3. Se va accelera procesul de depopulare al satelor de migratie a fortei de munca spre marile centre de dezvoltare fie ca vorbim de cele din tara dar mai ales spre cele din Uniunea Europeana.
 4. Vor creste diferentele intre noile zone de dezvoltare si periferia acestora ducand la accentuarea decalajelor, exemplul cel mai graitor este decalajul existent intre capitala si restul tarii unde desii nu se produce mai nimic doar prin faptul ca toate marile companii isi au sediul la Bucuresti isi platesc aici impozitele cu toate ca aceleasi companii isi desfasoara activitatea in teritoriu de unde isi trag banii si resursele.
 5. Procesul de dezradacinare se amplifica prin cresterea migratiei fortei de munca ducand la tot cortegiul de asa zisele boli ale secolului inadaptabilitate , stres , insingurare , instabilitate pshihica , dezechilibre de tot felul avand ca rezultat final scaderea capacitatii de aparare a organismului la diferite boli.  Sanatatea omului crescut si trait la tara in mijlocul naturii nu poate fi suplinita de orasean decat cu aport crescut de medicamente si vitamine de la farmacie si ci zile de spitalizare in permanenta crestere.
 6. Desfiintarea baronilor locali dar totodata aparitia marchizilor de Timis sau Brasov , a contilor de Iasi sau de Constanta , a Principilor de Bucuresti sau de Cluj nu va duce la asanarea clasei politice , nu va duce la intarirea justitiei sau la cresterea gradului de democratizare al tarii ci din contra vor  creste diferentele dintre cei bogati si cei saraci , va creste gradul de insecuritate , injustitie si domnie a bunului plac.
 7. In concluzie daca sunteti cumva norocosii rezidenti ai viitoarelor centre de dezvoltare atunci se cheama ca v-a pus Dumnezeu mina pe cap dar daca faceti parte dintre cei 75% dintre romanii traitori din orase si sate ar trebuii sa incepeti sa va pregatiti bocceluta si sa va ganditi sa plecati spre o destinatie cat mai indepartata pentru ca de ce nu din 2013 se poate lucra legal in toata EUROPA !
Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

6 răspunsuri to “Marea ceopârţeală administrativa marca PDL”

RSS Feed for Radupress’s Weblog Comments RSS Feed

Ce reprezinta harta despre organizarea administrativa a Romaniei in perioada interbelica (provincii istorice + judete)? Cand a functionat aceasta impartire, pe judete + provincii istorice simultan? In plus, de ce orasul Orsova + cele cinci sate din zona, apar in Mehedinti, cand doar imparteala ceausista din 1968 a rupt acest petec de pamant banatean, atribuindu-l Olteniei?

Granitele judeţelor au fost deseori schimbate fie pentru a despătii comunităţi etnice fie din raţiuni pur economice în funcţie de politicile ce s-au aplicat la Bucuresti. De fapt strategia care a fost aplicată pe vremea comuniştilor când s-a trecut de la regiuni la judeţe a fost aceea de a creea premizele unei dezvoltări mai echilibrate pentru majoritatea localităţilor , un fel de descentralizare şi o mai echitabilă împărţire a resurselor. Orşova a fost trecută la Mehedinţi din simplul fapt că era oraş iar Mehedinţul avea nevoe şi el sa raporteze creşterea gradului de urbanizare în judeţ pentru că şi în perioada respectivă se urmărea creşterea numărului de oraşe , vechiul regat fiind cam deficitar în materie.

Inteleg dar nu pot sa accept ratiunea regimului ceausist de a cioparti si mai mult acest Banat faramitat de istorie. Oricum, nu asta era nedumerirea mea. Harta pe care o prezentati nu este nimic altceva decat un fals grosolan, din cele doua motive enuntate in precedenta mea interventie. Asta speram sa-mi raspundeti, nu neaparat mie, cat cititorilor domniei voastre.

Radupress ,eroarea consta in includerea Orsovei cu cele 5 sate banatene in Oltenia in perioada INTERBELICA ,cand de fapt acest rapt al unui teritoriu banatean a fost savarsit in 1968 ! Pana atunci a apartinut numai Banatului.

Cum pot să îţi explic mai clar , pentru a lua o decizie consulţi mai multe variante, harta este doar o variantă, o propunere a marinarului căre UDMR şi care la rândul lui se consultă cu Budapesta, Basescu nu poate lua decizii chiar de unul singur.

Dorian , simt un o adiere de patriotism local E bine !


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: