Obama repliază politica externă americană

Posted on septembrie 18, 2009. Filed under: Basescu, guvern, media, Obama, politica | Etichete:, , , , |

Russia Obama

  • Barack Obama a luat hotărârea de abandonare a scutului la recomandarea secretarului american al Apărării, Robert Gates, acelaşi care susţinuse oportunitatea acestui proiect foarte drag fostului preşedinte George W. Bush. În urma reexaminării planului de amplasare a 10 rachete interceptoare în Polonia şi a unui radar ultraperformant în Cehia, care risca deteriorarea relaţiilor SUA cu Rusia, Gates a optat pentru un sistem “mai inteligent, mai puternic şi mai rapid”.Fostul şef al Statului Major al Forţelor Strategice Ruse, Victor Esin, a declarat cotidianului Nezavisimaia Gazeta că elemente ale viitorului scut ar putea fi amplasate chiar în România. „Americanii cred că pericolul din partea rachetelor iraniene poate fi contracarat printr-un scut regional. Ceea ce presupune amplasarea sistemelor Patriot în Israel, precum şi în Turcia. Nu este exclus ca noul sistem antirachetă THAAD să poată fi amplasat în Bulgaria şi România”.

Aproape toţi liderii europeni au salutat renunţarea la proiectul american, măsură în care unii, precum Parisul şi Berlinul, văd un semnal de apropiere de Rusia, în timp ce alţii, ca Varşovia şi Praga, îşi exprimă optimismul în legătură cu securitatea lor. Germania, care nu a privit niciodată cu ochi buni proiectul lui Bush, desfăşurat aproape de frontierele sale, s-a arătat printre cele mai entuziasmate state europene. „Considerăm că decizia de astăzi este un semnal de speranţă”, care ar putea permite „depăşirea dificultăţilor cu Rusia”, a declarat joi cancelarul Angela Merkel.

  • Apropierea punctelor de vedere american si european duce la întărirea Pactului Nord-Atlantic şi la diminuarea forţelor centripete din cadrul Uniunii Europene  şi de apropiere cu Rusia.
  • Ce ridicolă pare acum viziunea băsesciană a axei Bucureşti – Londra -Washington.
Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: