Starea actuală a economiei româneşti

Posted on martie 20, 2009. Filed under: criza, economia, media, politica | Etichete:, , , , , |

pricewaterhouse-coopers

Criza financiara externa afecteaza in primul rand investitiile straine din Romania, lichiditatile trimise de muncitorii romani din afara, precum si exporturile romanesti, a declarat, in cadrul unei conferinte, Emilian Radu, partener al PriceWaterhouse Coopers (PwC) Romania.

„Criza lor franeaza investitiile straine, trimiterile de lichiditati in tara, exporturile romanesti si, nu in ultiumul rand, turismul international. La acestea se adauga si problemele noastre interne, care se reflecta prin faptul ca nu avem investment grade de la doua agentii de rating”, a spus partenerul si seful departamentului tranzactii si management de criza al PriceWaterhouse Coopers Romania, citat de Newsin.Acesta a afirmat ca printre masurile pe care Guvernul trebuie sa le ia se afla mobilizarea cererii interne, care poate fi sprijinita prin apelarea la finantare externa ( n.r. FMI si Comisia Europeana).

In opinia lui Emilian Radu, imprumutul pe care Romania l-ar obtine de la Fondul Monetar International va da credibilitate economiei romanesti. In actuala criza financiara, sistemul bancar romanesc trebuie sa faca primul pas, astfel , BNR trebuie sa stabilizeze cursul leului, care va da incredere in moneda nationala sa diminueze rezervele obligatorii si sa diminueze dobanda.

In schimb, bancile din Romania ar trebui sa apeleze la o ieftinire rationala a creditarii, care va sustine puterea de cumparare, si la o reprofesionalizare a analizei cererii de credit.

Reprezentantul PriceWaterhouse Coopers Romania considera ca societatile care reusesc sa vada dincolo de reducere de costuri si gandesc in viitor vor avea, in 2009, nenumarate oportunitati in zona Europei de Sud-Est, unde va fi o puternica activitate pe sectorul de fuziuni si achizitii.

Merrill Lynch: Leul va continua sa se deprecieze

Un imprumut extern de la Fondul Monetar International (FMI) nu va stopa deprecierea monedei nationale in raport cu euro, iar cursul valutar va ajunge la 4,45 lei/euro pana la sfarsitul anului, se arata intr-un raport al bancii Merrill Lynch.

Analistii considera ca valoarea imprumutului ar trebui sa fie mult mai mare decat cea prognozata (12 mld. de euro la FMI si 7 mld. de la Uniunea Europeana), daca autoritatile doresc stabilizarea cursului valutar.

„Un program de la FMI este putin probabil sa opreasca o depreciere a leului. Deprecierea face parte din ajustarea sprijinita de programele FMI de a reduce dezechilibrele rezultate, in dese randuri, din cotatii exagerate ale cursului de schimb”, potrivit raportului prezentat investitorilor de catre analistii Merrill Lynch.

In opinia bancherilor de la Merrill Lynch, un pachet de finantare de aproximativ 19 miliarde de euro nu va acoperi necesarul de finantare al Romaniei, estimat de banca americana la 26 miliarde de dolari in 2009.

Scenariul Merrill Lynch este unul conservator, procentul de rostogolire a datoriei fiind estimat la 55%. “Vedem un risc in valoarea redusa a imprumutului vehiculata de autoritati in privinta acoperirii golului de finantare externa care se contureaza pentru 2009 si 2010”, spun reprezentantii Merrill Lynch.

Merrill Lynch a revizuit in scadere drastica estimarile pentru cresterea economica a Romaniei de anul acesta si din 2010, in contextul in care a analizat situatia din tarile Europei Centrale si de Est, coborand estimarea medie de crestere a regiunii cu 1,9 puncte procentuale.

Astfel, bancherii de la Merrill Lynch estimeaza ca in 2009 economia Romaniei ar putea scadea cu 1,5%, comparativ cu nivelul anticipat anterior, de crestere cu 1,5%.

Pentru anul viitor, banca Merrill Lynch estimeaza o scadere a economiei romanesti cu 5%, comparativ cu nivelul anticipat anterior, de crestere cu 2,7%.

Merrill Lynch estimeaza, de asemenea, ca adoptarea unui program al FMI va determina o comprimare ampla a deficitului bugetar si a PIB-ului in 2010.

Asteptarile Merrill Lynch sunt mai conservatoare decat cele ale bancherilor de la JP Morgan care a anuntat ca este posibil ca leul sa inregistreze o evolutie asemanatoare forintului. “Este posibil ca leul sa slabeasca daca banca centrala nu apara un anumit curs”, a adaugat Plojhar.

“Leul este supraapreciat, iar un pachet de sustinere nu va modifica situatia actuala”, se arata intr-un raport al institutului britanic de cercetare Capital Economics, prima institutie care a estimat ca Romania ar putea cere ajutorul FMI.

„Moneda nationala a ramas suspect de stabila pe parcursul turbulentelor din ultima perioada, sugerand cel mai probabil ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit pentru a linisti fluctuatiile cursului de schimb”, mentioneaza analistii Capital Economics.

Cotatia leului s-a apropiat de 4,30 lei/euro in primele tranzactiii de astazi, in conditiile in care toate valutele tarilor emergente din regiune au pierdut constant teren in fata monedei europene.

Astfel, leul s-a depreciat cu 0,17% de la 4,2870 la 4,2945 lei/euro, iar la 10:45, bancile cumparau un euro cu 4,2945 lei si il vindeau cu 4,2995 lei.

Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: